Skidåkning

Susa ner för snöfyllda backar- Världen över

 
Skidåkning älskas av oerhört många människor, världen över. Vissa reser land och rike för att hitta den bästa off-pisten, längdåkningen eller den perfekta snön. Att svischa ner för backar med vackra vyer som utsikt, samtidigt som snön flyger omkring kan vara bland den bästa känslan som finns. Och den otroliga mängd resmål där skidåkning erbjuds är fantastisk. Vare sig du söker en skidsemester för hela familjen eller något riktigt avancerat för kompisgänget är det bara att välja och vraka. Hitta just din favorit!

 

Men innan du ger dig ut i backen kan det vara bra att ha koll på backarnas olika svårighetsgrader. De sorteras utefter ett färgsystem. Det som avgör färg är i första hand backens lutning, men även bredd i viss mån. Desto mindre lutning, desto lättare backe.

Grön: Den lättaste backen för nybörjaren och småbarn.

Blå: Ett snäpp svårare än grön men fortfarande en lätt backe som de flesta klarar av.

Röd: Medelsvår backe för dig som inte är helt ny i backen.

Svart: Den brantaste backen som passar dig som är erfaren och avancerad i ditt åkande.

Quick facts

Matching countries0
Matching destinations54
VANCOUVER

Vancouver- Närhet till världsberömda Whistler

Kanadas tredje största stad Vancouver erbjuder närhet till resliga berg och flertalet mindre orter med bra skidåkning. Endast två timmar bort finner du en av världens mest kända skidorter, Whistler, där de flesta alpina grenar hölls i vinter-OS 2010 i Vancouver. Whistler består av en samling områden mellan Whistler Mountain och Blackcomb Mountain. Som den största skidanläggningen i Nordamerika erbjuder den sammanlagt 216 km pister med riktigt grym skidåkning i världsklass. Ifrån Whistler Mountain är det en fallhöjd på 1 530 m och Blackcomb Mountain har en fallhöjd på 1 609 m.

Läs mer om Vancouver

ANDORRA LA VELLA

Andorra la Vella- Fantastisk skidåkning

I Andorra la Vella upplever du fantastisk skidåkning med pister belägna på över 2500 meters höjd. Det största skidsystemet, Grandvalira, består av mer än 210 km pist och erbjuder massor med nedfarter som passar alla, från nybörjare till proffs. Söker du mer avancerad offpiståkning finns det med en åkhöjd på 2600 m.öh. Det mindre skidområdet, Vallnord, utgör en pistlängd på 100 km och är uppdelat i två olika system, Arinsal/ Pal och Arcalís. Arinsal/ Pal är perfekt för nybörjaren och barnfamiljen men erbjuder även ett antal svarta backar för utmanaren. Arcalís däremot är uppskattat för sin schyssta offpist som befinner sig 2600 m.öh.Du tar dig enkelt till samtliga skidorter från huvudstaden Andorra la Vella med en kort bussfärd på ungefär 20 minuter.

Läs mer om Andorra la Vella

BERN

Bern- Något i alla svårighetsgrader

Med angränsande alperna kan Schweiz huvudstad Bern erbjuda ett antal mindre orter perfekta för dig som älskar skidåkning! För att ta dig till samtliga orter krävs endast en bilresa på omkring 45 minuter. Vill du utmana dig själv och avancera är Mürren fullt med svarta pister. Nära Grindelwald, i Wengen, kör den alpina världseliten varje år slalom och störtlopp. Utmärkt för dig som vill testa vad du kan. Letar du däremot efter mer barnvänlig åkning erbjuder Adelboden och Meiringen- Hasliberg massor med blå pister och vackra vyer på 2300 meters höjd.

Läs mer om Bern

SALT LAKE CITY

Salt Lake City- Upplev världens bästa snö

När det kommer till skidåkning finns det många orter att välja mellan runtom Salt Lake City. Precis utanför stadens gränser hittar du bergskedjan Wasatch där de flesta skidorter befinner sig. Letar du efter en grym pist ska du dra dig mot Deer Valley som sägs ha den bästa. Tänk dock på att snowboardåkning är förbjuden här. Är du istället ute efter den bästa terrängen ska du åka till Solitude. Ett ställe som inte är lika hetsigt som de andra men som ändå har ett relativt stort liftsystem är Snowbasin. Men det skidorterna är mest kända för och som lockar flest människor är den perfekta snön. Den kallas för ”The Greatest Snow on Earth”. Ingen annanstans hittar du så lätt och torr snö. Och det bästa av allt - den blir i princip aldrig isig.

Läs mer om Salt Lake City

CALGARY

Calgary- Testa Nordamerikas bästa downhill-backar

Calgary i Kanada bjuder på många härliga skidorter där det finns någonting för alla. Endast 45 minuter ifrån Calgary hittar du Nakiska, där de Olympiska spelen hölls 1988. Här finns totalt 28 pister och den högsta ligger på 2260 meters höjd. Den högsta fallhöjden hamnar på 735 meter. I Nakiska faller skidåkningssäsongen in mellan december till mitten på april. I närheten finns fler omtyckta skidorter. Banff, en av dessa, brukar beskrivas som ett skidområde i världsklass, här finns allt du önskar av en skidresa. Här förekommer Nordamerikas längsta skidsäsong som pågar från mitten av november till sent in i maj. Under dessa månader finns det något för alla, nybörjare eller expert spelar ingen roll när det finns 274 backar att välja mellan. Som plus i kanten får du även vackra vyer att njuta av när du glider ner för backarna i fluffig torr pudersnö.Lake Louise är en annan ort i närheten där du hittar några av Nordamerikas bästa downhill- backar! Vare sig du är van skidåkare eller inte kan du åka hit, det erbjuds allt ifrån nybörjarkurser till gränslösa offpist- backar. Lake Louise är även känt för sin fridfulla atmosfär med storslagen natur med allt ifrån vita fjäll till turkosa glaciärer. Och känner du för något annat än skidåkning finns det många bra vandringsspår till ditt förfogande.Sist har vi Sunshine Village med sin högsta pist på 2730 meters höjd. Den högsta fallhöjden hamnar på 1070 meter och här är den längsta pisten du kan komma åt hela 8 kilometer. Säsongen pågår vanligtvis mellan november och maj.

Läs mer om Calgary

HELSINGFORS

Helsingfors- Upplev 180 kilometer skidspår

I Helsingfors kan du åka skidor så länge du har vintervädret på din sida. Det finns omkring 180 kilometer skidspår som sköts om så långt in på våren det går, bl.a. i Centralparken. Annars finns en av huvudstadens mest populära skidterränger på endast 9 kilometers avstånd, Svedängens friluftspark. Hit tar du dig enkelt med antingen buss eller bil. Här öppnar säsongen vanligtvis i december och pågår, beroende på vädret, fram till april. Vill du åka under dygnets mörkare timmar är det inga problem eftersom de flesta av spåren är belysta till sent på kvällen. Tycker du bättre om fart och fläkt finns det flera skidcentrum i Helsingforsregionen där du kan åka utförsåkning och snowboard.

Läs mer om Helsingfors

REYKJAVIK

Reykjavik- Vacker natur och imponerande vyer

Från Reykjavik tar du dig enkelt till skidområdet Blåfjell, det tar 30 minuter med antingen bil eller buss. Här öppnar det så fort snön börjar falla och så länge vädret tillåter. Det finns offpist- backar för den vane skidåkaren men även flera alternativ för nybörjaren. Blåfjell är omtyckt för sin vackra natur och backarnas imponerande vyer. Klart värt ett besök om du befinner dig i Reykjavik!

Läs mer om Reykjavik

OAHU

Oahu- Skidåkning och strandhäng under samma dag

Åka skidor på Hawaii? Tro det eller ej, men det är faktiskt möjligt! På Mauna Kea (Vita berget) kan du åka skidor och snowboard ner ifrån det cirka 4 115 meter höga berget. Det kommer snö under vintermånaderna men säsongen börjar i november och kan pågå ända in i juli. De bästa månaderna för bra snö är dock februari och mars. Viktigt att tänka på när du ska åka skidor i Oahu är att det inte finns några liftar som tar dig upp för backen. Därför måste du antingen hyra en guide eller ett fordon med fyrhjulsdrift som tar dig upp. Men vore det inte häftigt att åka skidor på morgonen för att sedan slappa på stranden under eftermiddagen? På Oahu kan du göra precis det!

Läs mer om Oahu

OSLO

Oslo- Kombinera skidåkning med storstadspuls

Oslo är den perfekta staden för dig som vill komma åt härlig skidåkning men samtidigt känna av storstadsvimmel. Med lokaltrafik tar det 30 minuter att ta sig till Holmenkollen där du kan testa världens modernaste hoppbacke. Vill du istället njuta av fridfull skog och frisk luft finns det långfärdsspår. För dig som vill åka skidor när skymningen faller på finns det 90 kilometer långfärdsspår som är upplysta fram till 22.00. Utöver Holmenkollen finns Tryvann Vinterpark endast 20 minuter norr om Oslo. Här hittar du något i alla svårighetsgrader bland dess 14 nedfarter, den rejäla terrängparken och stora möjligheter till längdåkning. Med närheten till storstaden behöver du inte binda upp dig på en hel fjällvecka för att åka skidor i Oslo. Istället kan du kombinera de båda för trevlig variation!

Läs mer om Oslo