Giethoorn – En Sagoby


Händer det att du blir trött på stadslivet ibland? Alla stressade människor som springer omkring och bullrande bilar som sprutar ut massa otrevliga avgaser? Då har jag en perfekt getaway för dig, en gömd pärla i utkanten av Amsterdam, Holland. Det är en by där vägarna är kanaler i vattnet och det enda sättet att ta sig omkring är med båt.

giethoorn7

Giethoorn är namnet på byn och du hittar den i den holländska provinsen Overjissel, det händer ofta att byn kallas för Hollands Venedig. Giethoorn var tidigare en bilfri zon men vissa undantag har gjorts idag. Dock är det fortfarande endast möjligt att få tillgång till hela byn genom att ta sig runt med båt.

giethoorn4

Den traditionella gamla stan i byn är lite som en oslipad diamant då den inte har påverkats särskilt mycket av turism. Det finns organiserade båtturer att ta för att se sig omkring men det bästa sättet att uppleva staden är genom att hyra en så kallad ”viskarbåt”, en elektriskt driven gummibåt för att själv ta sig runt i sin egen takt.

SONY DSC

När du glider längs kanalen förbi gamla, charmiga och söta hus med halmtäckta tak är det stor chans att du finner dig själv tänka ”är det här verkligen på riktigt?”. Och ja, det är det! Många av husen i byn kan inte nås med vanlig väg alls. Till och med brevbäraren delar ut sin post genom att ta sig omkring med båt.

giethoorn2

giethoorn3

Njut av lugnet samtidigt som du sakta glider längs de smala vattenvägarna, stanna för en bit mat eller en kopp kaffe på någon av restaurangerna eller caféerna längs med kanalen. Fortsätt sedan förbi graciösa brobyggen och om du känner för det, varför inte stanna till vid ett av de museer som också finns längs vattenvägen?

giethoorn6

giethoorn1

Så vad säger du, en getaway som denna låter inte helt fel va? Jag menar, vem skulle inte vilja besöka ett så pittoreskt ställe som detta? Det känns verkligen som någonting plockat from en sagobok!


Elin Ingelsten
Väljer solsemester framför skidsemester alla dagar i veckan. Älskar att strosa omkring i livliga storstäder lika mycket som charmiga små byar och drömmer om att utforska storstadspulsen i all världens storstäder.