Henriks 2015 i resor | Vad hände?


Från norr till söder i Europa

Ännu ett år har svept förbi och som alltid befinner vi oss nu i en perfekt tid för reflektion. Var åkte vi, vad gjorde vi och vad kan det säga oss om framtiden? Idag tänkte jag berätta för er om mitt reseår. Ett reseår som tog mig från norr till söder medan jag besökte några av de vackraste huvudstäderna i Europa.

 

Edinburgh och den skotska landsbygden

Min första resa det här året ledde mig till Skottlands huvudstad Edinburgh, staden med det charmiga smeknamnet Auld Reekie (gamla rökaren). Det kommer från tiden då byggnader värmdes upp med kol och därför lämnade gigantiska rökmoln över hela staden. Idag har röken skingrats och kvar har vi en vacker stad fylld med historia som alltid är närvarande och där Edingburgh Castle inte bara är ett monument utan också en symbol av det förgångna.

edin

Något av det bästa man kan göra i Edinburgh är att bara strosa runt och njuta av atmosfären, vyerna och människorna. Vi spenderade många eftermiddagar och kvällar på Rose Street, det bästa stället i Edinburgh för öl, vin och mat!

edin2

Efter ett par dagar i Edinburgh bestämde vi oss för att vi ville se mer av den skotska landsbygden. Vi hoppade på bussen med slutdestination St. Andrews. Jag måste erkänna att den historiska staden St. Andrews, som kanske är mest känd för golfanatiker tack vare den legendariska golfbanan där, inte var lika fantastisk som bussresan. Det är verkligen en upplevelse att se ett land som Skottland via buss. Man kan sitta där i lugn och ro, fundera, tänka och prata medan man ser flera hektar av grönområden, får som vandrar runt och fort och gamla byggnader. Det är något fridfullt med det där som man inte alltid känner av när man jäktar från sevärdhet till sevärdhet.
 

Idylliska Öland

Öland är som du antagligen känner till en inte allt för liten ö i södra Sverige som man når över bron från Kalmar. Varje år åker folk hit från hela Sverige och även resten av världen för att njuta av en idyllisk svensk sommar. Vissa campar, andra lever på vandrarhem och vissa tar med sig husvagnen. Oavsett vilket tar vi alla del av en och samma sol som förhoppningsvis aldrig går ner.

oland1

Om du känner för att simma runt lite och svalna ner från hettan så är det oftast bara ett par steg bort. Om det finns något som vi alla kan dela, barn, tonåringar, vuxna och pensionärer så är det njutningen av att befinna sig i vattnet. Eller hur?

oland2

Att ta del av småstadssommar i Sverige är något som alla borde göra minst en gång. När jag tittar tillbaka på detta så här i vintertider så känner jag ett sug i magen, en känsla som sänder signaler att detta faktiskt inte är så långt borta.
 

Gatorna i Lissabon

Under sommarens sista veckor så åkte jag till Portugals huvudstad, Lissabon. Man skulle kunna säga att det kanske var fel säsong att åka dit. Det var helt galet varmt! Jag är en sådan som föredrar lite mildare väder, men samtidigt är det en ganska speciell sak att vara med om en sån ofantlig hetta. Ens muskler slappnar av och det är nästan så att man känner att man blir en mer naturlig, mer avskalad version av sig själv.

lisbon1

Lissabon är en stad som gjord för att spatsera. Det finns så många gator att se, och så som staden är formad, på böljande kullar, gör att du får fantastiska vyer över Lissabon från perspektiv som du kanske inte är van vid. Jag rekommenderar verkligen att promenera uppför kullarna till Tejo-området och sitta på ett av många caféer där och bara insupa atmosfären.

lisbon2

Här är en bild på oss när vi sitter i ett träd. En av många aktiviteter man kan göra i Lissabon. =)

Om jag skulle sammanfatta 2015 så är jag väldigt nöjd med det jag varit med om och det jag sett. Det var ett fantastiskt reseår, och jag kan bara hoppas att 2016 blir lika magiskt.


Henrik Vilén
Älskar arkitektur, gamla landmärken och föredrar en semester i pittoreska småstäder på landsbygden. Är gladast på lokala caféer där de enda ljuden kommer från en hund som skäller i bakgrunden i harmoni med prat på främmande språk. Drömmer just nu om att besöka Påskön.