Nyår från alla världens hörn


Nu när champagnefläckarna har torkat och du har börjat ångra det där förhastade nyårslöftet som du fick ur dig så kanske det börjar kännas som att nyårsdagen inte riktigt levde upp till förväntningarna. Då har jag lite glada nyheter att komma med. Du kan försöka igen inom ett par veckor! Så länge som du har ett öppet sinne och vill omfamna andra kulturer så kan du faktiskt fira nyår året runt! Här är några av det bästa firandena från hela världen.

 

Månens nyår (Nyår i östra Asien)

I många asiatiska länder så kan du fira månens nyår redan nu den åttonde februari 2016. Festligheterna sker inte alltid samma datum då det är baserat på månens cykler så det kan hända närsomhelst mellan den 21:a januari och 21:a februari. Oavsett om du åker till Kina, Vietnam eller Sydkorea så kan du fira månens nyår bara en månad efter nyårsafton!

?????????????????????????????????????????

Nowruz (Iranska nyår)

Nowruz markerar den första dagen av våren och starten på ett nytt år i den persiska kalendern. Varje år utbryter det fantastiska firandet när solen träffar himmelsekvatorn någon gång mellan 20:e till 22:a mars. Det bör inte förvirras med det muslimska nyåret som är en religiös högtid som firas av muslimer över hela världen i oktober. Istället är Nowruz en sekulär högtid som kan bli firad av vem som helst, oavsett etnicitet eller religion, som besöker eller bor i Iran.

nowruz

Rosh Hashanah (Judiskt nyår)

Rosh Hashanah firas mellan september och oktober och markerar starten på den agrikulturella cykeln och således starten på ett nytt ekonomiskt år. Jag har faktiskt alltid känt att den tid som de flesta firar nyår här i västvärlden är lite märklig. Det känns mer som att det är ett nytt år efter sommaren, när skolan startar, eller när semestern är slut och nya projekt inleds, så september och oktober verkar för mig vara den perfekta tiden att fira nyår! På bilden nedan kan du se traditionell mat från Rosh Hashanah: äpplen, honung, granatäpplen och vin.

Rosh Hashanah

 

Diwali (Hinduiskt nyår)

Diwali är ljusfestivalen som firar hopp, framgång och lycka på det mest färgstarka och extravaganta sätt man kan tänka sig. Det sker varje år mellan oktober och november, och precis som Rosh Hashanah markerar det starten av ett nytt finansiellt år där människor söker välsignelse och vägledning från välståndsguden Lakshmi. Över hela Indien kan du se ljus, glitter, fyrverkerier, blommor och glädje.

dawali

Så, nu hoppas jag att du känner dig redo att festa dig igenom 2016!


Henrik Vilén
Älskar arkitektur, gamla landmärken och föredrar en semester i pittoreska småstäder på landsbygden. Är gladast på lokala caféer där de enda ljuden kommer från en hund som skäller i bakgrunden i harmoni med prat på främmande språk. Drömmer just nu om att besöka Påskön.