Sanna’s 2015 i resor | Vad hände?


Nu när 2015 sakta börjar närma sig sitt slut är det inte helt ovanligt att man börjat att titta tillbaka på det år som varit. I början av 2015 delade jag med mig av mina resplaner för 2015, eller ja, kanske inte lika mycket planer som drömmar.

 

Mina förhoppningar och drömmar för 2015

I början av året var mitt reseår likt ett oskrivet blad. Jag hoppades på att bila ner till Kroatien under sommaren och stanna till i Österrike på vägen ner för att få se Alperna i sin fulla blomstrande prakt. Jag drömde om en paradissemester på Zanzibar och hoppades på att få tid att återigen spänna på mig mina älskade skidor under en härlig skidsemester någonstans i Europa. Såhär med facit i hand, är jag superglad att kunna berätta att en del av dessa drömmar faktiskt gick i uppfyllelse, och ja, en del gjorde det inte, men man kan ju inte få allt.

 

Vilka drömmar blev verklighet och vilka blev det inte?

Under sommaren fick jag, efter många års trånande, äntligen spendera två fantastiska veckor i Kroatien. Dock blev det inget bilande dit, det fanns helt enkelt ingen tid för det men det är inget jag hänger läpp över, Alperna står kvar även nästa år. Zanzibar då? Nä någon resa till Zanzibar har det inte blivit ÄN, men om en månad ungefär kommer jag kunna borra ner tårna i den vita och varma sanden på Zanzibars stränder för då bär det av. Tyvärr har det inte funnits någon tid för en skidresa men som sagt, Alperna finns kvar även nästa år. Dock fanns det tid för lite härliga getaways till Amsterdam och Halmstad. Häng med så ska jag ta mer er på mitt reseår 2015 i härliga bilder. 

 

Kroatien

Första stoppet - Vis
Vi ville passa på att få ut så mycket som möjligt av vår vistelse i Kroatien och bestämde oss därför för att besöka fyra olika platser och först ut var ön Vis. Mina förväntningar på Kroatien var höga och Vis överträffade dem alla, och lite därtill. Jag har haft turen att få resa mycket under mitt liv och fått se fantastiska platser men Vis gick direkt in och kvalificerade sig på min topp fem-lista av favoritplatser i världen. Vis ligger ungefär två timmars båtresa från Split och under många år användes ön som militärbas för den Jugoslaviska armén och var därför avstängd för allmänheten ända fram till 1989. Detta har gjort att ön inte är lika exponerad för turismen och är likt en orörd pärla mitt ute i Adriatiska havet.

IMG_3301

Den vackra byn Komiža

På Vis finns det två större byar; Vis Stad och Komiža som ligger på vars en sida av ön. Vi hyste in oss i Komiža och ångrade inte vårt beslut en sekund. Ön är liten så du kan enkelt ta dig runt med buss eller taxi, eller göra som vi gjorde och hyra mopeder och utforska ön. 

IMG_3323

Utforskar ön på moped

IMG_3334

 

Andra stoppet – Split

Från Vis tog vi oss vidare till Split där vi spenderade ett par härliga dagar av sightseeing och kringvandrande i omgivningarna runt staden. 

IMG_4751

IMG_4752

Split är sannerligen är en otroligt häftig stad med en härlig mix där vackra gamla byggnader, palats och gravar möter moderna turistområden och en pulserande atmosfär.

IMG_4754

 

Tredje stoppet – Mljet

Från Split åkte vi sen vidare med färja till ön Mljet. Mljet är troligtvis mest känd för sitt stora naturreservat och sina två saltvattensjöar som vackert ramas in av öns lummiga skog. Vi vandrade på snåriga stigar runt de klarblå sjöarna, vi tog en liten båt ut till klostret som ligger idylliskt på en liten ö i mitten av en av sjöarna. 

IMG_3389

Mljets saltvattensjöar

IMG_3400
Det är viktigt att stanna och vila och fylla på med vätska, gärna en kall öl

Vi hyrde kajaker och utforskade sjöarna från vattnet och varje kväll åt vi fantastisk mat lagad på havets läckerheter nere i den lilla hamnen. Att säga att vi hade det oförskämt bra på Mljet skulle vara årets underdrift.

IMG_3382
Det vore skamligt att klaga på utsikten från rummet

 

Fjärde stoppet – Dubrovnik

Näst på tur stod Dubrovnik där vi checkade in på ett fantastiskt litet hotell mitt i Dubrovniks gamla stad. Jag som älskar att nörda ner mig i Game of Thrones hade länge sett fram emot att få se ”King’s Landing” och besöka platser som Black Water Bay och andra destinationer som serien spelats in på.

IMG_3448

Den magnifika Ringmuren i Dubrovnik. Känner ni igen den från Pippi på de sju haven?

IMG_3439

IMG_3445

IMG_3513

Stradun, huvudgatan i Dubrovniks gamla Stad

Gamla Dubrovnik, som ligger innanför en magnifik ringmur, var precis allt vi hade förväntat oss. Vi vandrade längst de små gränderna mellan krokiga stenhus, upp längs ringmuren och badade från klipporna utanför muren i det svala kristallklara Adriatiska havets vatten. Dubrovnik, precis som hela Kroatien, visade sig vara precis så underbart som vi hade trott – F A N T A S T I S K ! Åk, åk, åk om ni har möjlighet!

IMG_3476

Ett svalkande dopp från klipporna utanför ringmuren

IMG_3506

 

Halmstad

Man behöver dock inte alltid åka långt bort för att uppskatta semestern. Varje år åker jag och mina tjejkompisar på en liten campingtrip någonstans i Sverige. I år valde vi att återvända till ett av våra favoritställen, Tylösand, Halmstad, och precis som vanligt hade vi det helt fantastiskt. Lite sol, lite regn och en massa vin. 

IMG_3794

IMG_3759

Ibland är ressällskapet viktigare än var du befinner dig!

 

Amsterdam

När hösten sakta började lägga sitt grå filter över vardagen passade jag på att överraska min kära sambo med en weekendresa till Amsterdam. Det var mitt första besök i Amsterdam och i ärlighetens namn så hade jag inte allt för höga förhoppningar. Amsterdam visade sig dock från sin absolut bästa sida och kärleken mellan oss var ett faktum. Trots att merparten av de jag pratar med lobbar för att Amsterdam är som mest fantastiskt under våren när tulpanerna står i full blom så skulle jag nog ändå vilja påstå att det är den perfekta staden för en höst-getaway. Mysig och livlig på samma gång och ett besök är högst rekommenderat!

IMG_4309

 

IMG_4324

 

Zanzibar, Tanzania

Ok, så i början av 2016 har jag en sådan där STOR födelsedag på gång. Jag har valt att ta till flykt och det känns helt ok att få vakna upp på Zanzibar på min stora dag. Vi kommer att börja vårt Tanzania-äventyr med ett par dagars safari i Serengeti National Park på fastlandet innan vi beger oss ner till Zanzibar för nio dagar av avkoppling. Så för att summera så är jag fantastiskt nöjd med 2015 som reseår, extremt exalterad för början av 2016 och galet förväntansfull på vad resten av det kommande året har att bjuda på. Högst på önskelistan står en resa till Mongoliet (och en skidresa såklart) men än är 2016, när det kommer till resor, ett oskrivet kapitel, men jag är övertygad på att det kommer bli ett spännande sådant. 

 

zanzibar
Nungwi beach, Zanzibar

 


Sanna Friemer
Antagligen den mest rädda adrenalin junkie som gått i ett par skor. Har rundat världen två gånger och uppskattar det inhemska köken nästan lika mycket som de inhemska miljöerna. Bor i Malmö men har alltid en ny resplan som gror i bakhuvudet. Älskar en bra story, speciellt när hon får berätta den själv.