Städer där tiden har stått still


I en tid där teknologi har ett allt starkare fäste i våra liv, från att vara tillgänglig 24 timmar om dygnet till att alltid ha en skärm att titta på, så kan det vara fint att veta att det finns alternativ där ute. Och det kan vara lätt hänt att man blir lite nostalgisk så här i juletider. Från kullerstensgatorna i Kitzbühel till silvermyntverket i Potosi, här är 5 städer där tiden har stått still.

 

Kitzbühel, Österrike

I hjärtat av de österrikiska alperna, mellan Innsbrück och Salzburg hittar du den lilla medeltida byn Kitzbühel. Gatorna här är gjorda av kullersten, butikerna är ägda av lokala företag och luften är lika naturlig som det omringande landskapet. Även om detta är en populär destination, speciellt för skidentusiaster, andas fortfarande atmosfären historia, som om ingen har berättat för Kitzbühel om världen utanför.

Städer där tiden har stått still

Städer där tiden har stått still

 

Lamu, Kenya

Lamu är den äldsta och bäst bevarade swahiliska bosättningen i Östafrika. Staden byggdes av korallstenar och mangrove-timmer och karaktäriseras av simpla strukturella former som blivit berikade av fantastiska gårdar, verandor och omsorgsfullt ristade trädörrar. Än idag är det samma fiskeindustri som driver Lamu, vilket gör hamnstaden till ett myller av smaker och dofter.

Städer där tiden har stått still

Städer där tiden har stått still

 

Carcassonne, Frankrike

När du går runt bland de fortfierade strukturerna i Carcassonne kan det nästan vara svårt att minnas att året är 2015. När du tittar över murarna och beundrar den franska landsbygden kan det kännas som en historiens varma omfamning där kullerstensgator och de stenklädda byggnader omringar dig. Glöm medeltidsveckan på Gotland, här är det medeltid året om!

Städer där tiden har stått still

Städer där tiden har stått still

 

Qibao, Shanghai

Vid Puhuifloden i Minhang-området i Shanghai kan du hitta denna lilla skatt. Jag menar det bokstavligt, då stadens namn översätts till att betyda ”De sju skatternas stad”. Det är upp till dig att hitta dessa sju skatter! Om du plötsligt börjar känna dig full av äventyr så kan det även bero på att karaktären Tchang Tchong-Jen från ‘Tintins värld’ skapades efter den kända konstnären Zhang Chongren som bodde här.

Städer där tiden har stått still

Städer där tiden har stått still

 

Potosi, Bolivia

Historien om det spanska silvret går långt tillbaka i tiden, och det brukar börja här i Potosi. Staden byggdes vid foten av berget Cerro Rico, som översätts till ‘det rika berget’. Bolivias nationella myntverk startades upp här och spelade en stor roll för Spaniens ekonomi på 1500-talet, vilket är varför staden har en så viktig plats i historien. Idag är myntverket inte längre i bruk, men du kan fortfarande besöka det då myndigheterna har förvandlat det till att vara ett av de viktigaste museerna i Bolivia. Det finns också mycket annat att se här, framförallt den stundtals helt otroliga naturen och djurlivet som omger staden.

Städer där tiden har stått still

Städer där tiden har stått still


Henrik Vilén
Älskar arkitektur, gamla landmärken och föredrar en semester i pittoreska småstäder på landsbygden. Är gladast på lokala caféer där de enda ljuden kommer från en hund som skäller i bakgrunden i harmoni med prat på främmande språk. Drömmer just nu om att besöka Påskön.