Vinterparadiset Sapporo


Vi har alla olika föreställningar av hur en vinter ser ut. För en del innebär vintern snöklädda hustak, istappar och att gå upp en halvtimme tidigare varje morgon för att skrapa bilen. För andra innebär vintern årets varmaste tid med såväl höga temperaturer som fuktighet i luften. Det beror helt och hållet på var på vår vackra jord du befinner dig.

 

För människorna bosatta i Sapporo, beläget på Hokkaido Island i norra Japan, är vintern dock snarare synonymt med det förstnämnda. Varje år förvandlas staden till ett snötäckt  och kyligt vinterparadis, något som för många kanske låter som en total mardröm men i Sapporo väljer man att istället hylla den kyliga årstiden och den naturliga skönheten som vintern för med sig genom att arrangera en stor festival. 

 

sapporo1

 

Varje år i februari anordnar staden en av de största snöfestivalerna i världen, en festival som lockar närmare 2 miljoner människor från alla världens hörn som vill vara med och delta i festligheterna. Även kända och okända skulptörer kommer från hela världen för att vara med och tävla med sina fantastiska is- och snökonstverk. 

 

sapporo4

Sapporo Snow Festival

 

Festivalen håller även ett par världsrekord, däribland rekordet av att ha tillverkat flest snögubbar på samma plats. Över 10 000 snögubbar tillverkades i staden vilket är ett rekord som håller sig än. Ganska imponerande om vi får säga det själva.

 

sapporo5

Snögubbar från världsrekordet när över 10 000 snögubbar gjordes

 

Om du är sugen på att vara med och fira vintern i Sapporo så skall du planera in datumen mellan den 5:e och den 11:e februari 2016 då festivalen hålls nästa gång. 

 

Sapporo's Snow Festival

 

 


Sanna Friemer
Antagligen den mest rädda adrenalin junkie som gått i ett par skor. Har rundat världen två gånger och uppskattar det inhemska köken nästan lika mycket som de inhemska miljöerna. Bor i Malmö men har alltid en ny resplan som gror i bakhuvudet. Älskar en bra story, speciellt när hon får berätta den själv.